Ghid Complet Cununie Civilă: Acte, Analize și Organizare
Ghid Complet Cununie Civilă: Acte, Analize și Organizare
Sursa foto: happy wedding
Unirea destinelor a două persoane reprezintă începutul unei alte vieți. Al vieții de cuplu. Este un pas important, un început extrem de emoționant și o complexitate de trăiri. Și pentru ca acest moment să fie perfect, trebuie planificat și organizat foarte atent.
Căsătoria reprezintă unul dintre cei mai importanți pași pe care-i facem în viață. Pornim pe un drum necunoscut, dar uimitor. Presărat cu mii de clipe fericite, dar și cu multe altele nefericite. Și pentru ca începutul drumului să fie perfect, trebuie să te asiguri că atât cununia civilă, cât și cea religioasă, se vor transforma în amintiri ce vor dăinui în memorie, până la final. Finalul nostru, ca ființe umane.
Planificarea și organizarea cununiei civile presupune să te înarmezi cu toate informațiile despre aceste eveniment magnific din viața ta. Ce îți trebuie pentru cununia civilă, ce trebuie să faci la cununia civilă, dar și multe alte întrebări de acest gen trebuie să-și găsească răspunsul cu mult timp înainte.
În acest articol venim în întâmpinarea ta cu informații despre căsătoria civilă. Este, de fapt, un ghid complet ce-și propune să te pună la curent cu totul despre cununia civilă.
Data și locul unde se face cununia civilă
Sursă foto: oxfordtownhall
În cele mai multe cazuri, căsătoria se oficiază la primăria de domiciliu sau reședință a oricăruia dintre soți, dar sunt și anumite excepții. Dacă se dorește celebrarea la o altă primărie, este obligatoriu să fie comunicat acest lucru primăriei de domiciliu.
Așadar, probabil că știai unde se face cununia civilă, dar poate nu cunoșteai excepțiile, informații utile dacă vrei să te căsătorești în altă localitate decât cea de domiciliu.
Referitor la date, foarte multe primării oferă posibilitatea programării online. Astfel, vei putea vedea ce zile sunt libere și o veți alege care se potrivește cel mai bine dorinței voastre.
Acte necesare cununia civilă
Sursă foto: istock
Cât de util este să te informezi cu privire la actele necesar a fi depuse, indiferent ce avem de soluționat. Imaginează-ți că ajungi în fața unui ghișeu fără documentele de care ai nevoie pentru a rezolva o anumită situație. Este frustrant să pierzi timp și energie pe drumuri inutile, când accesul la internet este la tot pasul. La fel este și în cazul actelor necesare cununiei civile.
Așadar, ce acte trebuie pentru cununia civilă?
-
Acte necesare căsătorie civilă între cetățeni români
Foarte multe primării au introdus opțiunea programării online a cununiei civile. Pentru asta, verifică pagina web a primăriei de care aparții pentru a afla zilele libere și pentru a face o programare.
Inițial veți depune împreună (viitorii soți) la serviciul public comunitar local de evidență a populației sau, după caz, la primăria de domiciliu sau la primăria pentru care ați optat în prealabil, o declarație prin care solicitați oficierea căsătoriei.
Căsătoria se încheie în termen de 10 zile, iar în aceste termen sunt incluse atât ziua depunerii declarației, cât și cea a oficierii. Se poate încheia și înainte de împlinirea acestui termen, cu încuviințarea primarului. Unul dintre motivele excepționale este nașterea unui copil.
Documentele necesare căsătoriei:
- Actul de identitate al viitorilor soți (original și copie);
- Certificatul de naștere (original și copie);
- Certificatul prenupțial în care se menționează că persoana se poate căsători sau nu. Reține faptul că acesta este valabil 14 zile, începând cu ziua emiterii.
- Declarația din care va reieși că nu există motive de natură a fi împiedicată încheierea căsătoriei;
În funcție de caz, se vor prezenta și următoarele documente necesare cununie civile:
- Acte din care să reiasă existența unei căsătorii anterioare (unde este cazul), sentința de divorț definitivă și irevocabilă, certificat deces etc.);
- Acordul președintelui consiliului județean, în cazul în care sunt impedimente rezultate din condiții de rudenie firească sau adopție, potrivit reglementărilor legale în vigoare;
- Încuviințarea părinților și aprobarea direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului pentru încheierea căsătoriei, când sunt impedimente referitoare la vârsta necesară pentru încheierea unei căsătorii; avizul medical;
- În cazul căsătoriei între persoane care nu cunosc limba română sau sunt surdo-muți, este necesar un proces-verbal încheiat împreună cu interpretul autorizat;
- Dacă există copii dintr-o relație/căsătorie anterioară, se prezintă și certificatul de naștere/cartea de identitate a acestora.
Cum se desfășoară?
- În ziua încheierii căsătoriei, viitorii soți declară numele pe care s-au învoit a-l purta după căsătorie. Pot să păstreze numele dinainte de căsătorie, îl pot lua pe al unuia sau altuia dintre ei sau își pot reuni numele.
- În aceeași zi, ofițerul de stare civilă va afișa un extras al căsătoriei la sediul în care urmează a se încheia.
- Precum în filme, și în realitate, oricine se poate opune căsătoriei, desigur, având motive temeinic justificate, declarate în scris.
Urmează să te căsătorești cu un cetățean străin?
Iată ce acte de căsătorie sunt necesare:
- Pașaportul cetățeanului străin care trebuie aibă viza valabilă;
- Certificatul de naștere, în original și în fotocopie tradusă și legalizată la un notar public;
- O declarație de la notar în care sunt trecute datele de stare civilă, fiind necesară precizarea dacă persoana respectivă a mai fost sau nu, căsătorită. Dacă a existat divorț, este necesară traducerea și legalizarea fotocopiei.
- Documentul care atestă îndeplinirea condițiilor de fond cerute de legea națională de proveniență pentru încheierea căsătoriei în România, emisă de misiunile diplomatice sau oficiile consulare.
Știai că se acordă un stimulent pentru tinerii căsătoriți?
Da, se acordă un stimulent financiar pentru întemeierea familiei, dar în anumite condiții:
- Ambii soți trebuie să fie la prima căsătorie;
- Cel puțin unul dintre soți trebuie să aibă vârsta între 18-35 de ani;
- Domiciliul unuia dintre soți să fie stabilit în localitatea în care trăiește, de cel puțin 1 an înainte de a depune cererea de căsătorie;
- Soții nu trebuie să figureze cu datorii către bugetul local.
Cererea împreună cu mai multe documente, se depun în maximum 30 de zile de la oficierea căsătoriei, la serviciul public comunitar local al primăriei de domiciliu.
Sfat! Având în vedere bugetul fiecărei primării, precum și modificările suferite de legislația românească, este necesar să cereți în momentul depunerii declarației de căsătorie, informații despre acest drept. Dacă se acordă și care sunt condițiile.
‘Cunoașterea este putere!’, Kofi Annan
Analize cununia civilă
Sursă foto: doctorndtv
Legislația prevede efectuarea unor analize înainte de încheierea căsătoriei, pe care este indicat să le faceți cu 3 săptămâni înainte. Atenție! A nu se confunda analizele medicale cu certificatul prenupțial.
Certificatul prenupțial este întocmit în baza analizelor medicale obligatorii efectuate de viitorii soți.
Analize cununia civilă:
- Examenul VDRL (test pentru depistarea sifilisului);
- Examenul HIV (depistarea virusului imunodeficienței umane, acesta fiind cauza SIDA, sindromul imunodeficienței dobândite);
- Examenul radiologic pulmonar (femeile însărcinate nu trebuie să-l facă).
Cât sunt valabile analizele pentru cununie?
- 14 zile din ziua emiterii certificatului.
Nu te speria de analizele la cununia civilă. Este firesc și indicat să știți că sunteți sănătoși. O viață sănătoasă este o viață frumoasă.
Așadar, acum că ai aflat ce analize trebuie pentru cununia civilă, planifică ziua în care le vei face.
Cât costă și unde se fac analizele pentru cununia civilă?
Sursă foto: kuulpeeps
Totul costă. La fel și organizarea cununiei civile. Acum vom vorbi despre cât costă analizele pentru cununia civilă, dar și unde se fac analizele pentru cununia civilă.
Nu există un cost standard stabilit la nivel național pentru analizele medicale, sau pentru eliberarea certificatului prenupțial. Există centre medicale care pun la dispoziția viitorilor soți pachete, chiar și reduse, ce conțin atât efectuarea analizelor medicale, cât și completarea certificatului prenupțial.
Dacă nu ai posibilitatea obținerii și certificatului prenupțial de la centrul medical care a efectuat analizele, te poți adresa medicului de familie pentru eliberarea acestui act.
Efectuând o căutare pe site-urile diverselor centre medicale care oferă astfel de servicii pentru viitorii soți, am ajuns la concluzia că pachetul complet (analizele medicale și actul prenupțial) nu ar trebui să coste mai mult de 500 de lei.
Amenajarea decorului pentru cununia civilă
Sursă foto: zzeeh
Amenajarea locației în care se va desfășura cununia civilă se stabilește în funcție de bugetul pe care-l aveți, dar și de preferințele fiecăruia în parte.
În ultimii ani, trendul în ceea ce privește decorul cununiei civile a suferit unele modificări. Am început să căutăm idei simple, dar unice. Stil minimalist sau nu, eleganță desăvârșită, decor cu personalitate și multe alte idei de acest gen.
Reușim încet, dar sigur, să depășim acel standard de amenajare a decorului pentru cununia civilă, dar și pentru nuntă. Cu siguranță, invitații vor aprecia ideile creativitate și originale, ale viitorilor miri.
Dacă petrecerea se desfășoară în aer liber, iată câteva idei utile și interesante de amenajare a decorului:
- Asigură protecția solară, în special că vor fi prezenți și copii. Poate fi un cort sau umbrelă atașată fiecărei mese, dar și spațiului în care se va oficia căsătoria, dacă primăria de domiciliu permite acest lucru.
- Dacă ai pe acasă obiecte de mobilier vechi, le poți transforma în câteva ore în obiecte vintage, pe care le poți folosi pe post de candy bar, masă pe care vei așeza florile primite, masa pe care ofițerul de stare civilă va așeza registrul și celelalte documente, scaunele soților. Dacă nu ai pe acasă, există centre de unde poți închiria astfel de piese de mobilier, sau le poți cumpăra.
- Amenajarea unui loc destinat fotografiilor care se va realiza cu ajutorul fotografului angajat, în funcție de dorințele voastre.
- Dacă există posibilitatea, gândește-te la un leagăn, chiar două, pentru micuții care vor participa la ceremonie;
- În funcție de buget, închiriază un frigider cu înghețată. Va fi o idee unică și foarte apreciată de invitați.
- Pentru seară, decorează cu suporturi ingenioase pentru lumini. Poate fi o perdea sau un suport original, improvizat, cu tematică.
- Alege perne pentru scaune. Confortul invitaților este obligatoriu.
- Suportul pentru guestbook (jurnalul în care invitații vor lăsa amintirea cuvintelor frumoase scrise pentru miri) trebuie să fie unic.
- Aranjamentele florale pot fi alcătuite din flori de sezon. Este un detaliu special, cu un miros ce va cuprinde sufletul invitaților.
- O masă specială pentru cocktailuri, și în funcție de bugetul disponibil, o persoană care le va prepara, este o altă idee care va fi foarte apreciată de invitați.
- Un foc de artificii poate fi un moment incredibil de frumos. Dar, din nou, avem în vedere bugetul de care dispui.
- O masă doar pentru copii este ideea care va încânta nespus părinții, dar și pe cei mici.
- În funcție de tematică, decorul poate fi vintage, rustic, floral, minimalist. Este momentul în care te vei gândi și la personalitatea invitaților, pentru că și aceștia trebuie să se simtă bine.
Reguli, Obiceiuri și tradiții la cununia civilă
Sursă foto: substantial
Peste tot, în lume, există reguli, obiceiuri și tradiții în cazul evenimentelor majore din viața oamenilor. La fel este și în cazul țării noastre. Fiecare regiune și-a transmis aceste datini din generație în generație. Așa că, trebuie să ne adaptăm acestora, fără a uita de nevoile și preferințele viitorilor miri.
Poate te întrebi de ce ar trebui să ținem cont de acestea. Pentru că regulile sunt reguli, iar obiceiurile și tradițiile sunt adânc înrădăcinate în cultura și identitatea noastră.
Reguli la cununia civilă
Fiind o ceremonie cu caracter oficial, care are loc într-o instituție, cununia civilă se desfășoară după un anumit tipar, care este standard. Nu poți personaliza prea mult spațiul, însă poți ține cont de câteva dorințe pe care le aveți.
- Dacă este oficiată într-o zi din weekend, va avea loc între orele 8.00 și 15.00, iar pentru zilele săptămânii depinde de la primărie la primărie. Este o informație pe care o vei afla în momentul depunerii declarației de căsătorie.
În ziua oficierii, înainte de a intra în casa căsătoriei, mirii sunt strigați în funcție de programările din ziua respectivă. Se vor citi cele mai importante prevederi legale cu privire la drepturile și obligațiile mirilor, se semnează în registrul căsătoriilor, se înmânează certificatul de căsătorie. Urmează felicitarea mirilor, servirea invitaților, fotografierea și ieșirea din incinta primăriei.
- O regulă nescrisă este despre invitații care vor participa la oficierea căsătoriei. Familia, martorii și cei mai apropiați prieteni. Aceasta este regula.
- Referitor la cadourile pe care le primesc mirii la cununia civilă acestea vor fi de obicei florile sau unele bijuterii. Este indicat să fie obiecte de dimensiune mică, iar utilitatea cadoului este un alt criteriu important.
- Reguli privind ținuta. De obicei, codul vestimentar vorbește despre lungimea rochiei, care trebuie să fie la nivelul genunchilor. Se întâmplă ca în aceeași zi să se oficieze ambele ceremonii, fiind mirese care aleg să îmbrace rochia de mireasă și la cununia civilă.
În ținuta bărbatului nu trebuie să existe cămașă cu mânecă scurtă sau blugii.
Sunt reguli nescrise, dar multe dintre ele sunt un simbol al bunului gust. Doar că, evoluția societății, a trendurilor și a gusturilor nu poate fi stopată. Mentalitatea este schimbată cu fiecare generație, motiv pentru care alegerea ținutelor și momentelor din ziua oficierii căsătoriei, depinde de fiecare cuplu în parte.
Ce obiceiuri și tradiții de cununie civilă sunt importante?
Cel mai cunoscut obicei din ziua cununiei civile este orezul care se aruncă deasupra mirilor în momentul ieșirii lor din primărie, orezul fiind un simbol al fertilității. Așadar, invitații aruncă orez în speranța că mirii vor avea mulți copii. Este valabil și în cazul grâului, care reprezintă tot un simbol al fertilității.
Un alt obicei drăguț este servirea invitaților cu bomboane de ciocolată. De ce facem asta? Bomboanele de ciocolată sunt foarte dulci, iar asta reprezintă simbolul dragostei dintre miri. Dragostea este dulce, nu? Numărul bomboanelor trebuie să fie impar, pentru ca norocul să găsească drumul spre casa mirilor, așa cum spun strămoșii.
De ce inelul de logodnă și verigheta se poartă pe cel de-al patrulea deget de la mâna stângă? Pe vremuri se credea că există o strânsă legătură între acest deget și inimă.
Cât timp durează oficierea cununiei civile?
Sursă foto: nuntapeplajă
Timpul este limitat din cauza numeroaselor programări. Așa că, oficierea cununiei civile durează aproximativ 5 minute. Urmează felicitările, servirea bomboanelor, fotografiile. Asta înseamnă că nu ar trebui să depășească 45 de minute.
Cât costă cununia civilă?
Sursă foto: iPleaders
Taxele care se achită la o cununie civilă diferă de la primărie la primărie, deoarece sunt stabilite prin hotărâri ale consiliului local. Important este de știut faptul că, prețul diferă în funcție de ziua oficierii. Cele mai multe primării percep taxe mai mari pentru cununia civilă oficiată în weekend.
Dacă vrei să afli prețul cununiei civile, îți recomandăm să verifici site-ul primăriei de care aparții sau să îi contactezi telefonic.
Pentru a avea o idee despre aceste taxe, de exemplu, primăria municipiului Oradea, percepe pentru oficierea căsătoriei în cursul săptămânii, o taxă de 100 de lei, iar pentru sâmbătă sau duminică, costul este 450 de lei.
Un alt exemplu este primăria municipiului Timișoara, care nu percepe taxe. Cel puțin, asta spune pagina lor web.
Câți bani se dau la o cununie civilă?
Sursă foto: planme
Cât se dă la o cununie civilă? Nu există o regulă conform căreia darul în bani, oferit la o cununie civilă, este fix.
Dacă în aceeași zi sunt oficiate ambele ceremonii, civilă și religioasă, darul pe care-l oferi la cununia civilă poate fi unul simbolic. Dacă în ziua respectivă are loc doar cununia civilă, se recomandă ca suma oferită să nu fie mai mică de 300 de lei, în cazul persoanei singure.
De asemenea, poți oferi un cadou pentru început de drum. În această situație, pentru a nu cumpăra ceva ce viitori soți au deja, poți cere sfatul familiei sau celor mai apropiați prieteni ai mirilor.
Așadar, câți bani se dau la cununia civilă? Minim 300 de lei, dacă ești persoană singură. Sau un cadou util viitorilor miri.
Lista de cumpărături pentru cununia civilă
Sursă foto: eventurescu
Unirea destinelor începe în momentul cererii în căsătorie. Planificarea zilei în care aceasta va avea loc trebuie făcută cu deosebită atenție. Pentru asta este necesară o listă de cumpărături la cununia civilă, care va cuprinde necesarul pentru primărie, pentru miri, dar și pentru spațiul în care se va desfășura petrecerea.
Lista de cumpărături se face împreună cu partenerul.
Necesar pentru primărie:
- Șampanie (pentru adulți și copii) și pișcoturi;
- Sucuri pentru toate gusturile;
- Bomboane de ciocolată;
- Grâu sau orez;
- Pahare de unică folosință (alege pahare dintr-un plastic dur);
- Șervețele.
Necesar pentru miri:
- Ținute și accesorii;
Necesar pentru spațiul în care va avea loc petrecerea:
Dacă există o agenție sau persoană angajată pentru organizarea și planificarea evenimentului, lista de cumpărături se va face împreună cu aceasta. Dacă nu ai angajat în acest scop, atunci voi trebuie să vă ocupați și de acest detaliu important.
Așadar, veți avea nevoie de:
- Meniuri alese împreună cu un restaurant sau o firmă de catering;
- Băuturi alcoolice și nonalcoolice;
- Fructe și crănțănele;
- Tort, prăjituri;
- Decorul: flori, lumânări, suporturi pentru lumânări, baloane, confetti, perdea cu lumini, perne pentru scaune.
În afară de aceste cumpărături, sunt și alte necesități pe care trebuie să le planifici și care costă. Ne referim la următoarele detalii pe care trebuie să le adaugi în lista cununiei civile:
- Serviciile unui fotograf/cameraman;
- Serviciile unui ospătar;
- Plata serviciilor de manichiură, pedichiură, machiaj, coafor;
- Servicii de închiriere a diverselor articole: mobilier vintage (dacă ai ales așa ceva), arcadă florală;
- Întocmirea actelor necesar a fi atașate declarației de căsătorie + achitarea taxelor;
- Accesoriile pentru decorul mașinilor;
- Dacă vor fi invitați din altă localitate și nu aveți unde îi caza, va trebui să includeți în buget și costul închirierii unor camere la hotel/pensiune/vilă.
Așadar, cununia civilă trebuie planificată și organizată într-un mod responsabil, în special dacă bugetul nu este foarte mare.
Alte pregătiri pentru cununia civilă
Sursă foto: freepik
Pentru ca ziua în care veți deveni soț și soție să fie perfectă, este bine să planifici totul în detaliu. Iar asta presupune analizarea fiecărui pas parcurs atât până în ziua cu pricina, cât și efectiv în cea a oficierii căsătoriei.
Astfel, trebuie să ai în vedere alegerea martorilor, a fotografului, a ținutelor, programările la coafor, machiaj, contactarea telefonică a invitaților, alegerea restaurantului și stabilirea detaliilor referitoare la meniuri, ora de sosire etc.
Pregătirea cununiei civile trebuie planificată cu o lună sau două înainte, lucru valabil doar pentru situațiile în care aceasta are loc la un interval de câteva luni de nuntă.
Avem nevoie de verighete sau de nași la cununia civilă?
Sursă foto: lookersky
Deseori cuplurile se întreabă dacă la cununia civilă trebuie verighete. Răspunsul este nu. Doar că multe cupluri aleg să poarte verighetele chiar dacă nu trebuie. Se pot purta verighetele după cununia civilă la mâna dreaptă până la oficierea cununiei religioase, potrivit unor preoți. Dar adevărata cununie legală și canonică este cea care are loc în fața lui Dumnezeu. Adevărata cununie este cea din biserică, unde soții așază mâinile pe Evanghelie și pe Sfânta Cruce, primind inelele de logodnă și Cununiile.
Desigur, este valabil pentru mirii a căror religie este creștin ortodoxă.
La cununia civilă trebuie nași? Este o altă întrebare adresată de multe persoane. Nu este nevoie de nași, ci doar martorii trebuie să fie prezenți, fiind necesar să aibă asupra lor actul de identitate. Dar, dacă la scurt timp va avea loc și cununia religioasă, este clar că vor fi prezenți și nașii, dar nu obligatoriu.
Ținuta viitorilor soți și a invitaților la cununia civilă
Sursă foto: casepractice
În cazul momentului oficierii căsătoriei este indicat să se păstreze acel cod vestimentar despre care vorbeam mai sus, dar fiecare cuplu alege ținutele pe care le dorește. Referitor la ținuta aleasă pentru petrecere, se va ține cont de anotimp, de locul desfășurării, dar se recomandă să fie ceva lejer, fapt care îți va permite să te poți bucura din plin de moment. Cu toții știm cât de incomode sunt unele haine.
Ținuta invitaților depinde de preferințele acestora, dar stilul elegant este ales de cei mai mulți dintre ei.
Un obicei care revine este purtarea costumului popular național, specific unei anumite regiuni. Și nu doar în cazul mirilor, ci și a familiei sau celor mai apropiați prieteni. Costumul popular este reprezentativ, unic și deosebit.
Alegerea fotografului
Sursă foto: aleenta
Momentele frumoase trebuie să fie imortalizate. Căsătoria este unul dintre ele. Este o zi care va rămâne întipărită în memoria ta, a familiei și pe care o vei arăta copiilor voștri. Frumusețea trăirilor din această zi unică va fi observată de copii, motiv pentru care vor dori și ei la vârsta adultă să trăiască modelul oferit de părinți.
Astfel că un fotograf trebuie ales cu grijă, fapt care poate fi destul de ușor. Avem acces la informație, fotografii promovându-se pe rețelele de socializare. Poți analiza stilul mai multor fotografi, pentru a alege ce vi se potrivește personalității voastre.
Poți verifica fotografii disponibili la nivel local sau poți accesa un site foarte cunoscut, unde sunt prezenți, la acest moment, 462 de fotografi din România. Vorbim despre fotografi-cameramani.ro, site pe care fotografii primesc recenzii, dar și premii pentru momentele imortalizate. Mii de fotografii pentru cele mai frumoase momente din viața unui om!
Sunt mii de fotografii făcute la diverse evenimente, printre care și cununii civile. Cei mai buni fotografi practică tarife mari, însă ajungem la o întrebare firească: de câte ori te căsătorești? Așa că, este mai bine să alegi calitatea.
Sfat! Discută cu fotograful despre ședințele foto cu cei mici. Nu doar adulții trebuie fotografiați. Alege câteva momente speciale pentru fotografiat, dar, mai ales, roagă fotograful să-i surprindă, fără ca ei să știe. Joaca și emoțiile copiilor din ziua respectivă sunt la fel de memorabile.
Cununia civilă se poate face oriunde?
Oficierea căsătoriei are loc la sediul oficiului de stare civilă din cadrul primăriei, dar sunt localități care permit oficierea și în alte locuri alese de viitori soți, caz în care taxele vor fi mai mari. Așadar, dacă vreți ca ceremonia să aibă loc în altă parte, este nevoie de o cerere scrisă în acest sens, pe care o veți depune la primărie.
Puteți oficia căsătoria pe plajă, pe un lac, într-o grădină frumos amenajată sau oriunde vă doriți, dar acest lucru depinde și de primăria de domiciliu. Chiar dacă nu există posibilitatea deplasării ofițerului de stare civilă, puteți organiza petrecerea în locul ales de voi.
Când se dau invitațiile?
Sursă foto: truly engaging
Pentru cununia civilă nu se dau invitații, decât în situația în care are loc și nunta în ziua respectivă. Invitația la cununia civilă se face telefonic sau printr-o vizită. De obicei, la cununia civilă sunt prezenți familia, martorii și cei mai apropiați prieteni, motiv pentru care nu este nevoie de invitație scrisă.
Totuși, dacă vrei să trimiți invitații scrise, o poți face. Nu trebuie să respectăm regulile sau obiceiurile nescrise. Dacă asta e dorința voastră, alegeți o idee unică, creativă. De exemplu, poate fi o invitație electronică animată.
Dacă ați ales să trimiteți invitații, este necesar să se întâmple acest lucru cu 3-4 săptămâni înainte.
Cu ce servim invitații la cununia civilă?
Sursă foto: pinterest
Pentru dimineața zilei în care are loc cununia civilă, vei servi invitaților care vor fi la prima oră acasă la voi, minipateuri cu diverse umpluturi, bruschete, sucuri naturale, fructe.
La primărie vor fi servite bomboane de ciocolată, mini prăjituri, tarte, crănțănele, șampanie (atât pentru adulți, cât și pentru copii), sucuri (preferabil să fie naturale).
Iar pentru petrecere vor fi alese fructe, alune, minipateuri cu brânză, ciuperci, carne, legume, sucuri. Meniul va fi ales în funcție de preferințele mirilor, dar și ale invitaților. Așadar, trebuie să vă gândiți împreună cine sunt invitații și cum să le faceți ziua frumoasă. Sunt persoane cărora le plac meniurile tradiționale sau exotice. Cumva trebuie să satisfaci toate gusturile.
Ce urmează după cununia civilă
Ziua căsătoriei s-a încheiat, iar acum veți avea de străbătut un drum neted, dar și cu denivelări. Un drum pe care l-ați ales împreună și pe care nu trebuie să-l părăsiți. Niciodată.
Imediat după cununie, soțul care și-a schimbat numele prin căsătorie, va trebui ca în 15 zile să depună documentele pentru noul act de identitate. La fel se va proceda în cazul celorlalte documente. Cardul de sănătate, permisul de conducere, cardurile de salarii, de cumpărături etc.
Este un minim efort pe care trebuie să-l depui, dar nu uita că se pot face și programări online. Iar actele necesare le poți găsi accesând paginile web ale instituțiilor respective.
Așadar, pentru a vă bucura împreună de o zi minunată, planifică în detaliu tot ce se va întâmpla înainte de cununia civilă, dar mai ales cum va fi ziua respectivă.
Să recapitulăm pașii:
- Alege data și locul căsătoriei;
- Scrie lista de cumpărături pentru oficiere și petrecere;
- Efectuează analizele medicale, obține certificatul prenupțial;
- Depune documentele împreună cu cererea de căsătorie la serviciul public comunitar de evidență a populației al primăriei de domiciliu, compartimentul stare civilă;
- Planifică amenajarea decorului;
- Alege ținuta, încheie un contract cu fotograful;
- Alege restaurantul (dacă ai optat pentru o locație închisă);
- Programări pentru coafor, machiaj, manichiură, pedichiură;
- Trimite invitațiile dacă ai ales să faci acest lucru;
- Respectă tradiția, obiceiurile și regulile unei cununii civile.
Nu uita că ziua în care va avea loc oficierea cununiei civile, trebuie să fie o zi memorabilă, care să vă reamintească, în special în clipele grele, ce v-a unit. Este foarte important să vă acceptați unul pe celălalt, exact așa cum sunteți, să vă maturizați și să creșteți împreună, din toate punctele de vedere. Doar așa, cuplul vostru va trece testul timpului și al dragostei.
Comentarii Recente
30 mai 2018 @ 16:49 de Ioana
25 sept. 2021 @ 21:17 de Roxana
25 iun. 2021 @ 20:46 de niculae.biancaa
01 apr. 2022 @ 17:49 de Cristina
07 apr. 2023 @ 18:53 de Georgiana